Robert J. Sawyer

Friss topikok

Robert J. Sawyer életrajz

2011.01.25. 13:55 kicsimate_galaktika

A kanadai származású Robert James Sawyer, a „kanadai sci-fi írók dékánja” 1960. április 29-én Ottawában született, azonban gyermekkorát Torontóban töltötte. 1982-ben a torontói Ryerson Egyetemen szerzett diplomát, televíziós és rádiós művészetekből. Húsz évvel később az iskola neki ítélte az „Öreg diákok díját” hazai és nemzetközi sikereiért. Az elmúlt évtizedekben több mint negyven díjat nyert. Ezek között szerepelnek kanadai, francia, kínai, japán, spanyol és amerikai díjak is. Legnagyobb elismerésnek a Nebula-díjat tartja, amit a The Terminal Experiment című novelláért kapott 1995-ben. Ezt az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Egyesülete (SFWA) ítélte neki.

Stílusa rendkívül egyedi. Írásaiban a tudományt és a vallást (azok minden gondolatával/tanával együtt) nem akarja szétválasztani, maximum csak egy keskeny híddal. A racionalitás szilárd talajától egészen a legmagasabb miszticizmusig elmegy némely írásában. Prózai írásmódjával idézi Asimovot és a filmek iránti szeretetét se tagadhatja. Könyveiben rendszeresen megidézi a Star Trek és a Majmok bolygójának hangulatát is. Nagy szenvedélyével, az őslénytannal a Quintaglio Ascension-trilógiában ismerkedhetünk meg. A trilógia egy idegenvilágról szól, ahova a dinoszauruszokat áttelepítették. A főszereplő: egy Isten, aki eredetileg egy paleontológus. Emellett érdeklődik a kvantumfizika iránt is. Ilyen témában írta a „You See But You Do Not Observe” az „Iterations” és a „Factoring Humanity and Hominids” c. novellákat.

Folyamatosan dolgozik azon, hogy a kanadai sci-fiket is világszerte megismerhessék az emberek. Ő volt az SFWA első kanadai, regionális igazgatója 1992-től 1995-ig.

Első díját, az Aurora-díjat 1991-ben kapta meg, a legjobb hosszú munkájáért a „Golden Fleece-ért”. Azóta szinte évente díjazzák, néha több különböző díjat is haza vihetett. Ez idáig tizennyolc regényt és rengeteg novellát jelentetett meg.

Amellett, hogy könyveket, novellákat ír és átveszi értük a díjakat, arra is van ideje, hogy szerkesztőként felügyelje a saját könyvsorozatát, a Robert J. Sawyer könyveket. Kilenc szerzővel dolgozik együtt. Természetesen ez a közös munka csak arra vonatkozik, hogy Sawyer választja ki, hogy melyik könyv jelenhet meg a sorozatban és minden könyvhöz ír egy kis bevezetőt. A könyveknek szigorúan követniük kell a sci-fi vonalát, nem kalandozhatnak el semmilyen más irányba. Sawyer véleménye szerint ezek első sorban felnőtteknek szóló regények, nem is céljuk a gyerekközönség meghódítása.

2009-ben egy 13 részes sorozatot rendelt az ABC, Sawyer: Flashforward című regényéből, melynek munkálataiban Sawyer, mint tanácsadó végig jelen volt. Több fantasztikus sorozatban is kikérték a tanácsait és a Star Trek negyvenedik évfordulójára David Gerrolddal közösen szerkesztett egy esszé gyűjteményt, melynek címe „Beszállás az Enterprise-ba” volt.

Tanított továbbá tudományos és fantasztikus írást a Torontói, a Ryerson Egyetemen és a Humber főiskolán is. Tagja a Kanadai Krimi Írók, a Horror Írók Egyesülete és a Kanadai Írók Egyesületének. Jelenleg feleségével, a költő Carolyn Clinkkel él Torontóban.

FlashForward - A jövő emlékei

A könyv 1999-ben Aurora-díjat nyert és többek között Magyarországon is vetítik a belőle készült filmsorozatot.

A könyv röviden arról szól, hogy az emberek mit tesznek, ha ismerik a jövőjüket. Mernek-e változtatni a számukra kiszabott sorson, vagy nem, és inkább vállalják a már – egy véletlen folytán – ismert jövőjüket: legyen az jó vagy rossz. 

Gricman Kata

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sawyer.blog.hu/api/trackback/id/tr862612305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása